احتمالاً  برای همه ما پیش آمده که در ارتباط با فردی جدید، او همانند فرد مهم دیگری در گذشته مان می دانیم. بنابراین همان احساساتی که نسبت به فرد قبلی داشته ایم را نسبت به فرد فعلی نیز نشان می دهیم. اما این اتفاق همیشه به صورت هوشیارانه نمی باشد؛ بلکه اغلب اوقات ممکن است به صورت ناخودآگاه رخ دهد و ما از تأثیر آن در روابطمان بی خبر باشیم. مشابه چنین فرایندی در روان درمانی اتفاق می افتد که با اصطلاحات “انتقال” و “انتقال متقابل” شناخته می شود.

انتقال

انتقال زمانی اتفاق می افتد که احساسات، خیال پردازی ها، باورها و پیش فرض های مراجع نسبت به شخص مهمی در زندگیش به سمت درمانگر جابجا می شود. در اکثر موارد، این اتفاق به صورت ناخودآگاه رخ می دهد و مراجع خودش از آن با خبر نیست. انتقال وقتی اتفاق می افتد که درمانگر از جنبه ای شبیه به فرد مهم قبلی باشد، مثلاً چهره اش، تن صدایش، طرز لباس پوشیدنش و …

این احساسات می توانند مثبت یا منفی باشند و در هرصورت، اتفاقی رایج در جلسات روان درمانی هستند. اما باید مورد توجه قرار گیرند، چراکه فاش کننده مسائلی ناهوشیار در مورد احساسات پنهان و روابط مهم مراجع هستند.

اگر بیمار احساس منفی مانند خشم را به درمانگر نشان دهد که نشأت گرفته از روابط قبلی اوست، در این صورت انتقال منفی اتفاق افتاده است. اما انتقال همیشه شامل یادآور رابطه ای منفی در گذشته نیست. گاهی اوقات در فرایند انتقال، فرد فعلی یادآوری کننده رابطه ای مثبت در گذشته است که در این صورت، انتقال مثبت اتفاق می افتد، چرا که دربردارنده احساساتی مثبت نسبت به درمانگر است و نه احساسات منفی.

انتقال در طول جلسات روان درمانی می تواند مزایایی داشته باشد. مراجع می تواند به آرامش برسد و خود واقعی اش را در طول جلسه نشان دهد و به خودش اجازه دهد تا از این طریق رشد کند. انتقال ابزار خوبی برای درمانگر است تا به فرد کمک کند که نسبت به مسائلش در زندگی واقعی، بینش پیدا کند. اما اگر درمانگر، واکنش منفی نسبت به انتقال مراجع نشان دهد یا از خودش در برابر آن، دفاع کند، مسیر رشد را برای وی مسدود می کند. مثلاً اگر مراجع نسبت به شما خشم را نشان می دهد و شما آن را به خودتان نسبت دهید، بدون اینکه آن را ناشی از خشمش نسبت به والدینش بدانید، فرصت کمک به مراجع را از او و خودتان سلب کرده اید.

انتقال متقابل

انتقال متقابل مشابه انتقال است اما زمانی رخ می دهد که درمانگر، احساساتش نسبت به افراد مهم زندگیش به مراجع انتقال دهد. در این صورت، شرایط پیچیده تر می شود، چرا که درمانگر معمولاً از وقوع چنین اتفاقی در خودش بی خبر است. این در حالی است که چنین احساساتی در درمانگر می تواند بر نتیجه درمان اثر بگذارد. بنابراین شناسایی آن، مهم است و گاهی درمانگر نیاز دارد که با کمک سوپروایزر به این احساسات پی ببرد.

انتقال متقابل می تواند به شیوه های مختلفی اتفاق بیفتد و تأثیرات زیان باری را به بار آورد. انتقال متقابل برای هر درمانگری حتی درمانگران مجرب نیز اتفاق می افتد و مانند انتقال، پیچیده ای رایج است.

از اینرو برای ارائه خدمات بهتر و حل مسائل و مشکلات موجود در روند درمان، درمانگران مجموعه آوا، آموزش های مختلف برای آگاهی و بهبود ارائه خدمات دریافت می نمایند…

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *